Светодиодното осветление за металургичните предприятия има своята специфика, предопределена от условията им на работа. Нека да разгледаме по-подробно тези условия и да ги сравним с параметрите на осветителите Хидра.

Отличителен белег на металолеенето е високата температура в производствените помещения. За съжаление това е най-утежняващият фактор за работата на светодиодите. Единствената слабост на светодиодите е, че при продължителна работа при висока температура те започват да деградират много по-бързо, след което изгарят напълно. Освен това осветителите са разположени непосредствено под покривното пространство, където температурата през летните месеци надхвърля 50oC. За да се избегне прегряването на светодиодите и захранването в осветителите Хидра, са направени следните нововъведения:

    1. Корпусът е от лят алуминий с добавки за подобряване на топлоотдаването. Самата отливка е квадрат с размери 500/500 mm и маса 10kg. За сравнение най-големите стандартни светодиодни осветители тип Hi Bay са кръгли с диаметър 360mm и маса 5kg. За отвеждане на топлината от корпуса са използвани иглени ребра, които по мнение на специалистите са с най-добри показатели в тази област.
    2. Захранването е на реномирания производител Inventronic (Новият собственик на Осрам Германия), и е специално проектирано за работа в тежки експлоатационни условия. То е с високо IP 66/IP67, непозволяващо проникването на прах и влага. Изцяло е залято с топлоотвеждащи смоли, което му позволява да работи при високи температури. Има вградена топлинна защита, която намалява подаваното напрежение към осветителя при достигане на много високи температури (над 90 oC). Освен това захранването е с вградени защити от пикове в напрежението до 10 kV и може да работи при колебания в напрежението от 90~305 Vac/127~300 Vdc.
      Допълнителна стандартна опция на захранването е системата за димиране и управление позволяваща изграждането на най-висок клас системи за интелигентно и енергоспестяващо управление.
      Специално за клиентите ни които държат на максимално дълъг живот на осветителите имаме възможността да инсталираме захранвания тип L.L.(long life), специално разработени за работа при много високи температури (При стандартните захранвания висок клас 100 хил. часа работа се постигат при средна температура на корпуса 65 градус, докато при L.L. захранванията 100 хил. часа работа се постигат при 85 градуса постоянна температура на корпуса.), същите се произвеждат с неелектролитни кондензатори и специална архитектура позволяваща даването на гаранция от 10 години.
    3. Светодиодите са производство на Осрам и са от серията Oslon Square, това е най-мощният, високоефективен и издържащ на високи температури светодиод специално разработен за индустриални приложения с корпус недеградиращ при наличието на различни окиси отделяни при индустриалната дейност.
    4. Светодиодната платка на осветителя е от алуминий и е с дебелина от 2mm, която е два пъти по-голяма от дебелината на стандартните платки. Целта е поемане на първоначалният температурен шок при пускане на осветител с такава голяма мощност. Освен това тоководещите пътечки на платката са с двойно по голямо съдържание на мед. При стандартните използвани платки то е 35µm, докато при платките в осветителите Хидра то е от 70 до 105µm).
    5. Закалено стъкло в осветителите Хидра е с дебелина 4-5mm и е от типа Clear Vision, което позволява минимални светлинни загуби вследствие на наличие на метални окиси в стандартните стъкла.
    6. Рамки за захващане на закаленото стъкло. При големите мощности на светодиодните осветители и при наличието на висока степен на защита на корпуса от прах и вода се наблюдава повишаване на налягането вътре в осветителя. Това налягане може да доведе до пръсване на закаленото стъкло и компрометиране на осветителя. За да се избегне това, сме разработили система на рамки, които работят като пружини и при високо налягане позволяват повдигането на стъклото с цел намаляване на това налягане.
    7. Уплътнения. Използваните от нас уплътнения са с добавки на Michelin, което позволява запазване на тяхната еластичност както при много високи, така и при много ниски температури.
    8. Крепежи. Всички крепежи на осветителите Хидра са от неръждаема стомана, позволяваща обслужването на осветителите и след години експлоатация.
    9. Оптика. С разработената от нас интегрална оптика осветителите Хидра могат да се използват и на височини над 30m, а при мощности над 400W и за височини над 50m.

    Всички тези нововъведения са направени с цел максимално удължаване живота на осветителя при работа в тежка околна среда. Нашите задълбочени изследвания и опити в реална среда показаха, че осветителите Хидра с този корпус могат да поемат до 450W светлинна мощност при нормални експлоатационни условия. Но, за да позволим безпроблемна работа на осветителите в температурна среда, която често надвишава 80оС, ние пускаме осветителя на не повече от 300W светлинна мощност. По този начин успяваме да задържим температурата под максимално изисканата от производителя на светодиодите и захранването и да осигурим максимално дълъг живот на осветителя. За това разбира се спомага и големият брой използвани светодиоди, които, в зависимост от типа осветител Хидра и спецификата на работа, варират от 128 до 936 броя. Големият брой светодиоди позволява, през тях да минава много по-малък ток, които не ги нагрява допълнително и съответно повишава многократно животът им. Това позволява и да се намали до минимум заслепяването от осветителя, което е друг сериозен проблем при мощните светлинни източници.

    От 2016 година ние тестваме нашите продукти в над 40 металургични предприятия в цяла Европа. До момента имаме само единични случаи на дефектирали осветители, независимо от тежките условия, в които те работят. От многото положителни отзиви, които сме получавали до момента, ще си позволя да цитирам само един.

    В металургичният комбинат на HBIS Group Serbia Iron & Steel  „Железара“ в Медерово решиха за да тестват нашите осветители като ги поставят на възможно най-тежките места за работа. Един от осветителите бе поставен на крана, под който се намира кофата, в която се налива разтопения метал от пещта. При движението на крана има постоянни вибрации, а температурата на околната среда при изливане на метала в кофата надхвърля 160оС. След време получихме благодарствено писмо, в което пише, че нашият осветител Хидра е работил без прекъсване над 2 години при тези възможно най-тежки условия. В писмото се казваше, че дотогава всички други светодиодни осветители, които са ползвали, не са издържали повече от 1 месец на същото това място при тези условия.
    Като познаваме доброто качество на осветителите Хидра, които предлагаме, ние като производители си позволяваме да дадем 5 до 10 години гаранция, както и пълно следгаранционно обслужване след изтичане на този срок.