Десет съвета при избор на индустриални и улични LED осветители

Над 90% от продаваните в България осветители са с Азиатски произход. Производителите на такива осветители са готови на всичко за да привлекат клиенти за своите стоки без да се притесняват от каквито и да е било последствия поради което много често прибягват до спорни търговски практики или до чиста измама за да го постигнат.

Споделям тази информация за да помогна на всички онези потребители които желаят да направят информиран избор при покупката на необходимият им продукт.

  1. Производителите на светодиодни осветителни тела много често пускат технически параметри които са много далеч от реалните параметри на осветителите. Защо се получава това:

- Повечето производители използват собствени фирмени лаборатории в които тестват осветителите си.

- За целта те изработват опитни образци с възможно най-ефективните и скъпи светодиоди. Резултатите са разбира се чудесни, но когато се стигне до масово производство с цел икономии се слагат най-евтините и ниско ефективни светодиоди които се намират на пазара с цел печалба.

- В самите лаборатории под техен контрол разбира се осветителите много често се охлаждат предварително до ниски температури, понеже при ниски температури светодиодите са най-ефективни и дават върхови резултати.

- Дори и да не се изстудяват осветителите друга често срещана практика е да не се изчака осветителят да се загрее а се започва меренето веднага след неговото включване, отново с цел избягване на загряването и по-добри резултати.

- Все още срещаме и информация за ефективността на светодиода а не на осветителя, която без съответното обяснение дава невероятна ефективност на лампата:

За пример:

В кратката информация до снимката на осветителя с големи букви е записано

  •  Wattage: 200W
  •  Lumens: 40,000

От което клиента остава с впечатление че осветителят е с ефективност 200 lm/W.

В действителност в пълната техническа документация (която трябва да се изтегли от архивиран файл) е вписано, че осветителят е с ефективност 160 lm/W. В действителност при измерване на същият този осветител в сертифицирана лаборатория същият дава първоначална ефективност от 130 lm/W, но след 1 час работа се загрява до толкова че ефективността му пада до реалните 110 lm/W.

Решение:

- За да се избегнат тези малки недоразумения, задължително изискайте от производителя или търговеца измервания на предлаганите от тях продукти в сертифицирана (независима) лаборатория. Измерването в България е в рамките на 150 лв. (към момента) и ще ви даде пълна информация за техническите параметри и излъчването на осветителя.

- Ако сте индустриалец или инвеститор на голям обект можете да си направите сами такова замерване. В момента най-модерната лаборатория е в Габровският технически университет. Хората са специалисти и с удоволствие ще ви помогнат. При това по ваше желание ще ви заснемат осветителя с термовизионна камера за да видите реално колко се загрява и за да сте наясно дали е подходящ за температурите при които ще ги експлоатирате.

- Друг много важен момент е че в тази лаборатория осветителя започва да се мери едва след като достигне до пълното си загряване в противен случай машината изобщо не започва измерване на показателите.

- Ако търговецът или производителят не може или не иска да ви предостави такова измерване, може напълно да игнорирате всякакви обяснения за това как неговата стока е най-хубавата, качествена, ефективна и т.н.

Ето продукт който отговаря на тези изисквания:

https://industriallighting.eu/hydra-small-led-industrialno-tylo-150w608-230-ledindhydsma150w

  1. Друг често срещан прийом е да се твърди че осветителят е с елементи (най-вече светодиоди) на реномирани европейски или американски производители. Твърдения от рода на, това е осветител на Филипс или на Осрам (само защото са използвани светодиоди на тези производители) са меко казано съмнителни, поради две прости причини:

- Първо светодиодите поради малките си размери нямат търговски обозначения за техният произход. Светодиодите са стандартизирани в размери, като 2835,3535,5050 (което всъщност е техният размер), така че какъв светодиод е използван може да ви каже само производителят и то ако има основание за това.

- Второ това че е използван елемент от реномиран производител не прави този осветител произведен под неговият бранд или под изключително строгите му изисквания за качество и контрол.

Решение:

- Изискайте от производителя фактура за закупените светодиоди, съвпадаща с датата на производство на закупените от вас осветители.

- Няма как осветител на реномиран производител да е с цената на евтин азиатски такъв.

  1. Цветната температура.

- Евтините азиатски производители на светодиоди, който са най често използвани за продаваните на пазара евтини осветителни тела, поради технологичната си изостаналост не могат да произвеждат голямо количество светодиоди с еднаква цветна температура, затова винаги имайте едно наум когато ви казват каква е тя.

- Допълнително колкото е по висока цветната температура на осветителя толкова е по-висока неговата ефективност (например ако при 4000К цветна температура, която отговаря на неутрално бяло, ефективността на светодиода е 100 lm/W, то при 6000К тя може да се покачи до 110 lm/W. От това се възползват производителите, които в желанието си да покажат колко са ефективни продават осветители с много висока цветна температура. В това разбира се няма нищо лошо, като изключим, че: „Още през 1965-66 година е доказано, че излагането на най-късите вълни от видимия спектър – синьо-виолетовата светлина около 400 до 460 nm. – крие реални опасности от увреждане на фоторецепторите в окото и на ретината като цяло. Макар че щетите са фототоксични, а не термични (няма изгаряне), увреждането било необратимо и настъпвало само след няколко часа до няколко дни. Откритието е потвърдено от многократни последващи изследвания и формира базата на схващането за опасността от синята светлина за зрението. Тази опасност нараства успоредно с възрастта и развитието на естествените дегенеративни процеси.

  1. Индекс на цветопредаване CRI

- Този индекс определя до колко реално се виждат цветовете под осветителното тяло, колкото той е по-нисък, толкова е по-ефективен осветителя. Стандарта позволява за улично и индустриално осветление да се използват осветители с индекс на цветопредаване CRI >70, но нашият съвет е да търсите такива с индекс >80, защото малко по-високата ефективност не може да замести качеството на излъчваната светлина, каквото и да ви обясняват.

Решение:

- Търсете осветители с максимално висок индекс на цветопредаване и цветна температура която да не надвишава 5000К. Тези параметри са точно описани в измерването от светотехническата лаборатория.

-

Ето продукт отговарящ на тези изисквания:

https://industriallighting.eu/hydra-936-led-industrialno-tylo-300w936-230-ledindhyd936300w?search=&description=true&category_id=60

  1. Корпус

Светодионата технология от самото си създаване има един основен проблем, това е температурата. Колкото тя е по-висока толкова по-неефективен става светодиода и толкова по бързо той деградира (намалява се животът му). Затова е изключително важно производителят на светодиодният осветител да разработи и тества корпус (пасивен радиатор), който не само да може да поема топлината отделяна при работата на светодиодите и захранването, но и да има поне някакъв запас за да оцелее същият при наличието на някакви екстремни температури. Колкото по- голяма е площта на този радиатор и колкото е по-голяма неговата маса толкова по-успешно той се справя с тази задача, тоест осветителя става по-ефективен и живее по-дълго. Това за производителите е голямо предизвикателство, понеже колкото е по-голям радиатора, толкова е по- скъп инструмента (пресформата) в която той се отлива. Съответно по-големият обем означава и по-голяма и скъпа машина която да отлива корпуса, повече скъп материал за неговата изработка, по-големи транспортни разходи и съответно по-ниска конкурентно способност за този производител. Затова колкото по-лек и малък е осветителя толкова той е по-евтин, а това че животът му е малък се изразява в по-малката гаранция на същият.

Решение:

- Колкото и банално да звучи размерът и масата на осветителят имат значение за неговата ефективност и дълготрайност. За сравнение стандартно предлаганите 200 Ватови индустриални осветители тип Hi Bay представляват кръг с диаметър 380мм. с маса около 3,5 кг. От които захранването е поне 2 кг. или само корпусът е 1,5 кг. Нашите тестове показаха че за 200 Ватови осветители корпусът трябва да е квадрат с страна поне 380 мм., а само корпусът трябва да е с маса поне 5 кг., за да поеме ефективно температурите които през лятото по нашите географски ширини в под покривното пространство много често надвишават 50 градуса. 

Ето продукт отговарящ на тези изисквания:

https://industriallighting.eu/hydra-small-led-industrialno-tylo-200w608-230-ledindhydsma200w?search=&description=true&category_id=60

  1. SMD или COB диоди?

Поради въвеждането на строги регулации срещу заслепяването, дори производителите на които COB диода беше любим се отказаха в полза на SMD платките с множество светодиоди. В България поради липсата на контрол, такива все още се предлагат и за улично и индустриално осветление при това с големи мощности, което е абсурдно, но факт.

  1. Осветител с или без захранване?

Захранването е един от най-важните и скъпи елементи в един светодиоден осветител. Съвременните индустриални захранвания притежават множество функции които са изключително важни за дългият живот както на осветителя така и на електрическата система в която той работи. Освен защита срещу пикове в мрежата (поне 10 kV),захранването трябва да има опции за димиране, управление да притежава висока степен на защита от влага и прах, висока устойчивост на високи и ниски температури.

- За да се спести този висок разход, някой производители просто не го слагат. Полученото евтино недоразумение при липсата на каквито и да е отклонения в подаваното напрежение по мрежата разбира се ще работи, само че поради липсата на всички онези филтри не позволяващи навлизането на хармоници получавани от работата на осветителите ще влиза във вашата електрическа мрежа и рано или късно ще унищожи всички чувствителни електронни устройства във вашият офис или производствена база. Това разбира се никой производител или търговец няма да ви го обясни, нито пък за наличието на така нареченият flicker effect (ефект на трептене) на светлината . Ето официалното обяснение за това явление: „Трептенето може да допринесе за главоболие, напрежение в очите и умора. Трептенето е визуален тригер, който проучванията показват, че може да представлява 38 процента от докладваните мигрени.“

Решение:

- Когато купувате осветител просто го включете и насочете камерата на телефонът си към него. Ако през екранът започната да преминават вълни значи този осветител не е за вас стига цената му да не е по важна от вашето здраве.

Ето продукти отговарящи на това изискване:

https://industriallighting.eu/

  1. Оптика

Стандартно ъгълът на светоразпределение на всички качествени светодиоди е 120 градуса. Разбира се това не се отнася за евтините светодиоди при тях ъгълът е винаги по-малък обикновено 110 градуса, същото се отнася и за оптиката чиято цел е да насочи светлината от светодиодите в определено направление. От тестваните от нас до момента десетки производители на оптики сме се убедили, че само най-качествените и скъпи производители постигат светоразпределението което задават като технически параметри останалите успяват да достигнат само тесен ъгъл на светоразпределение което особено при уличното осветление създава преосветени зони последвани от зони с тъмни петна между осветителите, нещо напълно недопустимо, понеже е предпоставка за ПТП.

Решение:

- Преди да се реши какъв осветител и с каква мощност да се закупи и постави трябва да се направи проектиране от светотехнически проектант. На база на неговият проект се определя какъв осветител с каква мощност и с каква насочваща оптика да се използва. Защо е важно това? Защото има налични стандарти с минимални зададени осветености, които трябва да се спазват ако не искате да бъдете глобени от инспекция на труда. Тези стандарти се постигат с осветители с определена мощност и определена оптика. Защо трябва да го постигате със 100 Ватов евтин, но нискоефективен прожектор предложен ви от търговец, който просто го има на склад, при условие че можете да изпълните изискванията на стандарта с 50 Ватов високоефективен осветител с малко по-висока цена. При цените на промишлената ел.енергия в момента разликата в цената ще се изплати за около година, като ще спечелите и от почти двойната гаранция на по-качествения осветител.

Ето осветител с качествена оптика отговарящ на тези изисквания:

https://industriallighting.eu/dorado-led-ulicno-tylo-30w12-230-doradoledstr30w?search=&description=true&category_id=59

  1. Ефективност

- Ефективността на осветителят е несъмнено най-важният икономически параметър който трябва да се съблюдава при покупката на светодиоден осветител. Обяснението изисква малко сметки:

- Да предположим, че според техническият проект на нашето производствено хале трябва да закупим 10 броя 200 Ватови осветители с ефективност от 100 Lm/W, които да ни дадат общо 200 000 лумена осветеност. Понеже халето ни е напълно затворено и ще работим 300 дни в годината средно осветлението ще работи по 10 часа в денонощието или 3000 часа в годината. Цената на ел.енeргията в момента е около 0,30 лв. на Киловат.

- На свободният пазар намираме два типа осветители, единият е с ефективност 100 Lm/W, гаранция 2 години и цена 200 лв. а другият с ефективност 150 Lm/W, гаранция 5 години и цена 300 лева.

- При закупуването на евтиният осветител ще са ни необходими 10 броя осветители за постигане на желаните 200 000 Лумена, инвестицията ни ще бъде в размер на 2 000 лв.(10 бр. х 200лв.) а цената на консумираната ел.енергия за една година 1 800 лв. (10 бр. х 200 Вата х 300 дни х 10 часа х 0,30лв.). Тоест инвестицията плюс цената на тока за една година е в размер на 3 800 лв.

- При закупуването на по-скъпият и ефективен осветител ще са ни необходими 7 броя осветители за постигане на 210 000 Лумена, инвестицията ни ще бъде в размер на 2 100 лв.(7 бр. х 300лв.) а цената на консумираната ел.енергия за една година 1 260 лв. (7 бр. х 200 Вата х 300 дни х 10 часа х 0,30лв.). Тоест инвестицията плюс цената на тока за една година е в размер на 3 360 лв.

- Тоест само в рамките на една година ще изплатим разликата в 50% по-високата цена ще спечелим допълнително 2700 лв. от спестена ел.енергия за пет години, ще получим 5% по-висока осветеност и 3 допълнителни години гаранция.

Ето осветител отговарящ на тези изисквания:

https://industriallighting.eu/hydra-936-led-industrialno-tylo-220w936-230-ledindhyd936220w?search=&description=true&category_id=60

  1. Гаранция

- Гаранцията несъмнено е също изключително важна, тя е в пряка зависимост от очакваният живот на осветителя и необходимостта от последващата му замяна.

- При ниска цена на електроенергията и осветителите много хора смятаха, че е рентабилно да се закупуват евтини нискоефективни осветители които да подменят често. Тази логика обаче се промени с нарастване както цените на евтините осветители, така и на цената на промишлената ел.енергия. Новите икономически реалност изцяло промениха икономическият модел. При висока цена на ел.енергията ефективността е по-важна от цената. От своя страна е много по икономически изгодно да инвестираш и в осветител с по-висока гаранция и живот, поради многократно повишилите се разходи за поддръжка и ремонт на самите осветители. Цената на свалянето на един индустриален осветител чрез наемането на вишка, прекъсването на работният процес, транспортирането на дефектиралият осветител, изчакване на неговият ремонт или възстановяване, последващо му връщане и разходите по транспорт за ваша сметка, повикване отново на екип с вишка за неговият монтаж и съответното прекъсване на работният процес. Нима всички тези усилия и разходи няма да надвишат разликата в цената на един малко по-скъп, но много по качествен осветител?

Ето осветители отговарящи на изискването за гаранция от 5 до 10 години:

https://www.industriallighting.eu/